Директорське самоправство в муз.школі №1

Volyn Times

Антимафія :: ТЕМА ДНЯ

Директор Луцької музичної школи № 1 ім.Фридеріка Шопена Ольга Чуріна на власний розсуд преміювала окремих працівників — без відповідного узгодження з профспілкою. А ще — сама себе запропонувала кандидатом на відпочинок у Буковелі. Такий висновок випливає з листа, який ми отримали від представників педагогічного колективу цього закладу, а також із офіційних відповідей на інформаційні запити Комітету правозахисту та боротьби з корупцією.  

Конфіденційне преміювання 

У грудні 2013 року працівники музичної школи отримали премії та матеріальні нагороди за сумлінну працю і зразкове виконання службових обов'язків. Розмір цих виплат і принцип їх розподілу директор зазвичай має узгоджувати із керівниками незалежної профспілки й ЄСПО (єдиного спільного представницького органу школи). Втім, як стверджують педагоги, ніхто ні з ким не радився. “24 грудня приблизно о 18 годині було викликано голову ЄСПО й поставлено перед фактом: потрібно діяти швидко, бо люди не отримають гроші. Мовляв, немає часу на те, щоб радитися, ніхто не буде ображений,” - йдеться у листі. Коли ж  підписанти дізналися, що їхня директриса ще за тиждень до цього видала наказ про преміювання, узгодивши суми лише з головним бухгалтером, одразу відкликали свої підписи. Але вже було пізно — гроші надійшли працівникам на картки. Жодні наступні звернення представників колективу до Ольги Чуріної з приводу прозорості нарахування премій й оприлюднення інформації про це результату не дали. Директриса відмовлялася, посилаючись на конфіденційність.

Не надала вона копію наказу і Комітету правозахисту та боротьби з корупцією. Підготувала лише витяг з нього. Причому, із підписом голови ЄСПО Ф.Щегельського, який стверджує, що цей документ не підписував. Отож, у грудні було премійовано всього 12 працівників: 

Розмір премій у витязі не зазначений. Зі слів педагогів, у список потрапили навіть ті, хто прийшов працювати у музичну школу у 2013 році й ще не встиг повною мірою проявити себе. Надзвичайно дивує у цій ситуації те, що Ольга Чуріна не визнає факту відкликання підписів керівниками профспілкових органів. Адже вони з цього приводу офіційно подали заяву на її ім'я.

Згідно з офіційною відповіддю, у 2013 році 24 працівники Луцької музичної школи № 1 ім. Ф.Шопена отримали премії на загальну суму 23 тис.150 грн.   

Згідно з п.5. ст.6 ЗУ “Про доступ до публічної інформації”, “не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно...” Тож, у діях директора музичної школи № 1 є прямі ознаки порушення цього, а також Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», згідно з 16 ст. якого, посадовим особам забороняється: 1) відмовляти фізичним або юридичним особам в інформації, надання якої цим фізичним або юридичним особам передбачено законом; 2) надавати несвоєчасно, недостовірну чи не в повному обсязі інформацію, яка підлягає наданню відповідно до закону. 

Буковелева спокуса 

У серпні 2013 року чимало працівників різних бюджетних установ побували на відпочинку у туристичному комплексі “Буковель”. Таку можливість для них створив БФ Ігоря Палиці “Новий Луцьк”. Серед оздоровлених — і Ольга Чуріна. Не пропрацювавши на посаді директора музичної школи й року, вона скористалася можливістю взяти путівку на курорт для себе. А колективу пояснила, що на відпочинок їздила за поданням районного будинку культури, оскільки є учасником тріо бандуристок “Лілея”. Втім, у списках оздоровлених пані Чуріна позначена саме як директор школи, а не як бандуристка. 

Як нам розповіли працівники музичної школи, списки працівників культури для оздоровлення у Буковелі формувала начальник міського управління культури Тетяна Гнатів. Щоправда, на інформаційний запит, поданий у Луцьку міську раду, відповіла не ця чиновниця, а перший заступник міського голови Святослав Кравчук, який про розподіл путівок, виявляється, нічого не знав,  і начальник управління освіти Олег Гребенюк, який повідомив, що претендентів на отримання путівок визначали загальноосвітні навчальні заклади. 

 

Вищий пілотаж або операція “Атестація” 

Але чи не найбільшу хвилю обурення працівників закладу викликає той факт, що наприкінці березня має відбутися позачергове засідання атестаційної комісії, на розгляд якої Ольга Чуріна подає і свої документи — аби вже восени цього року отримати вищу категорію і звання “старший викладач”. Педагоги стверджують, що їхній керівник не має на це права, оскільки ще не пропрацювала у закладі двох років, як це передбачено відповідним  положенням про атестацію педагогічних працівників (Наказ № 930 від 06.10.2010 року). Зокрема, у пункті 1.9. цього положення йдеться про те, що:  «Позачергова атестація з метою підвищення кваліфікаційної категорії може проводитися не раніш як через два роки після присвоєння попередньої».

Автори листа також акцентують увагу на тому, що «кваліфікаційна категорія «спеціаліст вищої категорії» присвоюється працівникам, які… володіють інноваційними освітніми методиками й технологіями, активно їх використовують та поширюють у професійному середовищі; володіють широким спектром стратегій навчання; вміють продукувати оригінальні, інноваційні ідеї; застосовують нестандартні форми проведення уроку; … вносять пропозиції щодо вдосконалення навчально – виховного процесу в навчальному закладі...” На їхню думку, Ольга Чуріна ще не проявила себе настільки прогресивно-інноваційно. Зі слів педагогів, зосередивши увагу головним чином на облаштуванні робочого місця для себе і своїх заступників, директорка ліквідувала читальний зал шкільної бібліотеки — тепер у ньому вона особисто проводитиме уроки. За її вказівкою книжковий фонд музичної літератури було перенесено “в комору на 3-й поверх”, а обладнаний клас теоретичних дисциплін із вмонтованою дошкою, що використовувався для навчальних потреб майже 20 років, тепер обживають заступники - йдеться у листі.

Вказують його автори й на те, що керівник музичної школи неодноразово приймала одноосібно рішення, не узгоджуючи їх із колективом, як це передбачено у колективному договорі.

Volyn Times” надішле цей матеріал для відповідного реагування представникам органів місцевого самоврядування і правоохоронних структур.

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь