Василь Простопчук поцупив пам’ятник?

Ігор Левчук

Історія :: ТЕМА ДНЯ

З'явилася нова версія зникнення «скарбів партії» із кількох бюстів, знайдених у центрі Луцька в каналізаційному колодязі. 

У своєму інтерв’ю від 12 квітня 2011 року в одному з Волинських інтернет ресурсів головний редактор газети «Віче-інформ», письменник Василь Простопчук, який виявляється колекціонує речі старовини, стверджує, що забрав до своєї приватної колекції пам’ятник Йосипу Сталіну, який було виявлено під час під час будівництва нового приміщення поряд зі сквером на вулиці Лесі Українки. Пан редактор розповів, що будівельники у котловані «вирили» два погруддя. Одне – понівечене погруддя міністра СРСР В’ячеслава Молотова, а інше – ціле, Йосипа Сталіна. «Тепер це погруддя знаходиться у моєму музеї «Подалі від ближнього». Він заввишки близько метра. Однак ця знахідка не має жодної цінності, це звичайний бетон. Просто відголосок минулого». 

Пам'ятники "вождів" знайдені в Луцьку

Дане одкровення нагадало події 26 червня минулого року, коли у закинутому колодязі двору будинку на проспекті Волі, 17, обласного центру, робітники, які копали рів, на глибині приблизно 2-3 метри, натрапили на колодязь заповнений скульптурами. Протягом дня «на-гора» витягнули бюсти Йосипа Сталіна, Володимира Маяковського, Максима Горького та Михайла Калініна. Проте там були і інші скульптури, які, за свідченням очевидців, було поцуплено невідомими. Це стверджували очевидці і це підтвердила, в своєму інтерв’ю, одному з луцьких видань, начальник відділу благоустрою житлово-комунального господарства Луцької міської ради Ольга Люфт. Пані Ольга засвідчила, що на місце знахідки під'їхав жовтий пікап, у який завантажили погруддя якихось діячів радянської доби. Працівники відділу охорони історичної спадщини луцького міськвиконкому прибули, як завжди, вже на розбір шапок. А на факт крадіжки абсолютно не відреагували. Після обстеження, «кам’яні свідки радянської епохи» були взяти на збереження в Волинський краєзнавчий музей.

Щоб вияснити, чи це не зниклі пам’ятники винирнули в приватному зібранні знаного волинського колекціонера, ми двічі звертались в очолюваний паном С. Годлевським відділ охорони історичної спадщини, надавши чиновникам повну інформацію з посиланням на інтерв’ю. Проте відповіді, як і жодного реагування, так і не дочекались. 

Якщо пам’ятники з колекції пана Простопчука було дійсно виявлено в котловані будівництва торгового центру по вул. Лесі Українки, то згідно ст.36 ЗУ "Про охорону культурної спадщини", потрібно було б припинити земляні роботи і "... протягом однієї доби повідомити про це відповідний орган охорони культурної спадщини та орган місцевого самоврядування, на території якого проводяться земляні роботи". Адже відповідальність "за неподання, несвоєчасне подання або подання явно недостовірної інформації про виявлені у процесі земляних, будівельних, шляхових, меліоративних та будь-яких інших робіт об’єкти культурної спадщини", передбачена ст.44 цього ж закону, визначає штраф від ста до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян...  

Що ж, непрофесійність і бездіяльність органів охорони культурної спадщини міста та області нас вже давно не дивує. Байдуже нашим чиновникам до спадку і закону. Проте заплативши штраф до бюджету міста, дехто може з повною впевненістю звертатись до "товариша Сталіна", як "ДОРОГИЙ мій"... А ми їм в цьому допоможемо.

P.S. Відповідне звернення по цьому факту бездіяльності буде передане на реагування компетентним державним структурам.


  1. Viva 14 травня 2011 11:28
    Буддисти моляться статуям Будди, носять до підніжжя дари, б'ють поклони. А Простопчук, очевидно, молиться Сталіну - кату українського народу... У кожного свої боги. А чиновницька бездіяльність дійсно вже не дивує. Дивує, що громаді це абсолютно байдуже.

  2. Дембицький Віктор 1 липня 2011 19:59
    отож, і місцеві балакучі націоналісти зможуть відвідати з "акцією" монумент Сталіну, що є на городі у п.Простопчука?!!
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь