Бунтар чи революціонер?

Volyn Times

Людина :: ФІЛОСОФІЯ

Починати змінювати навколишній світ необхідно із себе. Чи готові ви забути усе, що було вчора, і почати нову сторінку свого життя – без викрикування красномовних гасел, махання серпом і молотом, не вступаючи у політичні звитяги і не боячись?

Ми все ще живемо ідеями революції, зміни суспільства, уряду, наші голови мучать питання реформи чиновницького апарату, зміни законодавства і політичних систем. Феодалізм, капіталізм, комунізм, соціалізм, фашизм – всі вони були по-своєму революційні. Але всі провалилися. Причому, катастрофічно. Тому що не змінилася людина,” - казав індійський мислитель Ошо.  На його переконання, важливіше бути бунтівником, а не революціонером. Бо останній - із приземлених сфер, а бунтар і його бунтівний дух – сфера духа. Революціонеру завжди потрібен натовп, політична партія, уряд. Йому треба влада. Але влада розкладає і руйнує.

Впродовж історії революцій змінювалися лише імена, а суспільство лишалося тим самим. „Тому ми повинні створити нову людську істоту зі свіжим поглядом на світ і з новими цінностями.” Відмова від минулого - ось у чому сенс бунтарства, вважав Ошо. Й аргументував свою позицію: „Революціонер намагається змінити старе, а бунтар просто прощається з ним і, як змія, котра вилізає зі своєї старої шкіри, ніколи не оглядається назад. Старе мислення, старі ідеології, старі релігії привели нас до стану глобального самогубства. Тільки нова людська істота може врятувати людський рід.”

При цьому Ошо порівнює бунтарство із релігійністю. Це, на його думку, ознака духовності людини.

Революції зазнавали краху прямісінько на очах в революціонерів, які їх породжували. І все тому, що як тільки влада опинялася в їхніх руках, вони починали міркувати абсолютно інакше. Через деякий час вони прив’язувалися до влади. Єдине, чим вони дійсно переймалися, - як її назавжди втримати у своїх руках і тримати народ під контролем. Ми це чітко можемо простежити в нашій історії – далеко забігати не треба: „помаранчева” революція і все, що маємо зараз, - надяскравий приклад.

„Майбутньому не потрібні революції, - казав Ошо. - Майбутньому потрібен експеримент, якого досі не проводили. У найближчі десятиліття або зникне людство, або на Землі з’явиться нова людина з новим мисленням. І ця нова людина буде бунтарем.”

Сміливо йдіть у новий пошук. Бо якщо не зараз, то коли? Якщо не ви, то хто?   

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь