Копійка гривню береже

Ірина Кунинець

Business Тimes :: ЕКСПЕРТ

В умовах невпинного росту цін на продукти і товари першої необхідності, а також збільшенння вартості комунальних послуг багатьом із нас доведеться переглянути свої сімейні бюджети, врахувати можливі ризики і навчитися жити в нових економічних реаліях. Затягувати паски чи шукати нові джерела заробітку? Що таке фінансова грамотність і як правильно розпоряджатися коштами, «Volyn Times» запитав у фінансового консультанта Наталії Михнюк.

"Середньостатистична людина сьогодні дійсно опинилася в кризовій ситуації, бо ще не навчилася правильно розпоряджатися своїми грішми. Якщо ви не вкладаєтеся в ту суму, за яку сім’я звикла жити, необхідно шукати додаткові джерела доходів, - радить фахівець. – Той, хто хоче, знайде можливості."  Головне – не складати руки і не впадати у відчай:

Можливостей насправді дуже багато, вважає пані Наталія. Але ними скористатися людям заважають лінощі. Необхідно завжди рухатися вперед і бути готовим змінити фах, наважитися на нову справу.

Крім того, кожен із нас повинен навчитися резервувати кошти. 5-10% свого щомісячного заробітку варто відкладати – ця частина доходу має бути недоторканною:

В умовах кризи буде не зайвим заощаджувати у споживчому ряду. Ті товари, ціни на які можуть зростати, слід закуповувати наперед. Бюджет країни наразі спрямований на війну. А, отже, ми витрачаємо більше, ніж раніше: у всьому закладені податки, які ми платимо і які надходять у бюджет, а звідти кошти йдуть на війну, - пояснює Наталія Михнюк.

ВЗЯВ КРЕДИТ – ЗБАГАТИВ БАНКІРА

Беручи кредити, ми переплачуємо 33-38% від вартості товару. І дуже часто у такій позиці немає реальної необхідності – люди або не хочуть чекати, або піддаються віянням моди, або орієнтуються на оточення – «бо так роблять всі». «Кредити взагалі не варто брати, - вважає наша співрозмовниця. –  Фінансовий інтелект людей сьогодні, на жаль, невисокий. Рівень такого IQ можна визначити за кількістю кредитів і мотивацією, для чого вони бралися. Пам’ятайте також, що коли ви позичаєте в банку кошти, ви однозначно переплачуєте – тільки не своїй дитині, а дитині банкіра.»

Іноді кредит може бути виправданий, але такі випадки - поодинокі:

Кредити засмоктують. Ліпше мати інше хобі – заощаджувати. Варто брати приклад із німців – вони живуть скромно, але при цьому мають солідні резерви. Відкладені кошти для них – недоторканні. Тому вони сплять спокійно і не бояться, що завтра щось може трапитися. Це і є культура фінансової грамотності.

ДОЛАР ГРИВНЮ СТЕРЕЖЕ

Для тих, хто вже навчився заощаджувати, не менш важливе питання – в чому це треба робити: купувати долари чи довіритися гривні. Наталія Міхнюк радить більшість резервних коштів переводити в іноземну валюту, оскільки коливання в курсі ще надто великі й відбуватимуться доти, поки, на її думку, не настане політична стабільність. Можна скористатися формулою: 40-40-20=долар-євро-гривня. Тобто, 80% заощаджень – в іноземній валюті, 20% - у гривнях.

Тримати гроші вдома, відкрити депозит чи вкласти в бізнес або нерухомість – це теж питання. Ховання заощаджень у матрац завжди вважалося дуже ризиковим методом їх зберігання. «А банківський сектор зараз надзвичайно важкий. Чесні банки сьогодні показують збитки. Тому варто спочатку дізнатися, хто є засновником банку, звідки його капітал і яка його економічна діяльність»:

За нинішніх обставин гроші ліпше розміщувати на невеликий термін і постійно стежити за змінами у фінансовій сфері, - радить пані Наталія. Вкладати їх у бізнес – ризиковано, а щодо нерухомості – спочатку варто дізнатися, яка ситуація на цьому ринку. Одним із ефективних методів резервування, на думку фахівця, є страхові компанії.   

Українські фінансисти 5-ий рік спостерігають за тим, що відбувається у наших найближчих європейських сусідів. Те, що вони пережили ще у 90-их роках, ми маємо зараз. Тому сподіватися на швидке поліпшення ситуації не варто. Спочатку нам слід пройти шляхом реформ і навчитися самим відповідати за своє життя, а не покладатися на державу, - переконана Наталія Михнюк. – Лише тоді може настати період, коли будемо менше витрачати на необхідні речі: харчування, одяг, житло, автомобіль.

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь