Пастки сучасного працевлаштування

Volyn Times

Business Тimes :: ЕКСПЕРТ

Пропозиції з працевлаштування сьогодні можна знайти у кожній газеті: то підприємтсво набирає молодих людей без досвіду роботи із зарплатою в 3-4 тисячі грн., то пропонують стати менеджером-консультантом зі стабільно великими прибутками, або ж заманюють привабливою пропозицією клеїти конверти на дому. Таких повідомлень з роками не меншає, але чи означає це, що їм можна вірити? Хто ці „працедавці” з оголошень, - з’ясовував наш експерт Іван Шворак. 

„Більшість тимчасово безробітних шлях до нової роботи починає з питання: "Скільки я хочу заробляти?" Воно – важливе, але на результативність пошуку мало впливає, - вважає пан Шворак. - Ліпше спитати себе: „Що я можу і вмію? Чого я вартий на ринку праці? Людина, передусім, повинна зрозуміти, яку роботу хоче знайти. Крім того, треба враховувати власний досвід і освіту.”

Отож – до рук нашого експерта потрапляє газета з оголошеннями. „Повідомлення про легку роботу за великі гроші  часто приводить нас у компанію, де співбесіду проводять одразу з десятком людей, розповідаючи цікаві історії про себе – на кшталт: спочатку я працювала за 450 гривень в місяць, від мене пішов чоловік, виховувала сама трьох чи чотирьох дітей і мало не померла від смертельної недуги, а потім сталося диво: прийшла в цю компанію - і тепер  заробляю "трампільйон грошей" в місяць, маю великий будинок з видом на море, і при цьому нічого не роблю, а найголовніше – чоловік повернувся,” – розповів Іван Шворак. Такі байки, з його слів, складають у компаніях сіткового маркетингу, які працюють за схемою: я зроблю „лохом” тебе, а ти – 5-ох своїх знайомих, продавши їм якийсь непотріб, або привівши їх у „компанію”. Продають такі фірми БАДи сумнівного походження, побутову хімію, косметику, різні диво-агрегати для лікування і т. д. На такій роботі заробити - складне завдання, а от вкласти якусь суму, найімовірніше, доведеться. Скажімо, під виглядом реєстраційного внеску, оплати за товар, котрий ви потім будете довго реалізовувати, або вартості навчання.

Отож, якщо прочитавши оголошення про вакансію без освіти та досвіду за великі гроші, та ще й почувши по телефону: "В нас робота з людьми та інформацією", ви все-таки вирішили піти на співбесіду – ви, мабуть, людина, в якої дуже багато вільного часу.

Чи звертали ви увагу на те, що у більшості газетних оголошень вказані однакові номери телефонів? Організації потрібні і програмісти, і вантажники, і медики - скидається на велику корпорацію... Але все набагато простіше. Це - численні кадрові агенства, які люб’язно погодяться знайти вам роботу за якихось 500 гривень. „Майже половину оголошень у газеті подають такі агентства і вакансії там умовні, - пересвідчився наш експерт. - Вам скажуть: „У нас є різні вакансії, приходьте, реєструйтесь - і ми знайдемо вам роботу. Але шукати будуть в тих же газетах.”

Читаємо далі оголошення... Потрібен торговий представник чи менеджер. Специфіка цієї вакансії – платитимуть вам не зарплату, а відсотки від того, що необхідно продати. Справа ця вкрай не проста. Адже доведеться „чіплятися” до людей, переконувати їх придбати товар, який – „надзвичайний, гарантовано якісний і чудодійний”. З такою ж метою і на таких же засадах „набирають” страхових агентів, продавців книжок та менеджерів з реклами, робочий день яких минає в нескінченних походах міськими офісами в пошуках клієнта. Отже, якщо ви готові цілий день пропонувати комусь якусь послугу, знаючи, що вас поженуть (мабуть, бачили, як деякі оргнізації вивішують оголошення на вхідних дверях: „Торговим агентам вхід заборонений”), а то ще й  обізвуть, - вперед.

Реально за оголошенням знайти роботу вантажникам, будівельникам, водіям, продавцям чи офіціантам. Або представникам інших робітничих спеціальностей – втім, за порівняно невелику оплату. Справжній працедавець ніколи вам не обіцятиме „золоті гори”. Він завжди знає, хто саме і з яким досвідом йому потрібен.

„Ну а якщо ви все-таки знайшли гарну, високооплачувану роботу за оголошенням - вважайте, що вам пощастило,” - резюмує Іван Шворак.

За сучасних умов інтернетизації чимало людей шукають роботу у світовій мережі. Там теж трапляються згадані „пастки”. Але на деяких сайтах можна розмістити власне резюме. Цей крок зайвим не буде. Ще один варіант - походити організаціями і поцікавитися, чи є в них вакансії. Цей спосіб може здатися трохи циганським, проте він - доволі дієвий. Ну і насамкінець – пам’ятайте, що найкращими помічниками в пошуку роботи залишаються друзі та знайомі. Чим їх більше - тим краще. Успіху вам!

 


  1. шамбала 2 серпня 2011 13:20
    НЕ РОБИТИ-МОЖНА ЖИТИ..
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь