Коли ціна свободи - страх...

Ірина Кунинець

Нація :: ПОЗИЦІЯ

Людині властиво відчувати страх. Тим більше, в умовах постійного залякування, жорстоких катувань і убивств. Чимало людей сьогодні бояться виходити на вулицю. У кожного – своя мотивація і свій страх. Але є й ті, які боятися перестали. «Страх виникає тоді, коли немає інформації, коли не знаєш, як захиститися, - вважає лікар-психіатр, психотерапевт Євген Шимонович. – Але коли почуваєшся неодиноким, він зникає. І тоді з’являється потреба діяти». «Volyn Times» поцікавився у фахівця, як дати раду своєму страхові за нинішніх обставин у державі.

Євген Михайлович був учасником не однієї революції – 24 роки тому він активно відстоював Незалежність України у лавах НРУ, а в часи Помаранчевої революції надавав медичну допомогу її учасникам безпосередньо у Києві. Він із власного досвіду знає, що відчувають люди на барикадах. Звідти і виніс чи не найважливіший рецепт, як маємо «лікувати» свій страх:

На жаль, свобода сьогодні не всім треба. Не всі українці чітко усвідомлюють, що відбувається в країні. І, звичайно, кожен має свою правду:

Наразі, на переконання Євгена Шимоновича, простежується сценарій, за яким інші держави намагаються визначити наше майбутнє. Але доля країни – у руках української молоді, каже він:

Проблема ж політиків у тому, що вони не знають історії:

Всі учасники нинішнього конфлікту відчувають страх. Але хтось боїться за долю своїх дітей, а хтось переймається майбутнім своїх капіталів. Це – різні відчуття. Тому й боротьба у кожного теж своя:

Українців зараз веде спільна ідея. Але так було споконвіку. За свободу вони віддавали життя:

Сподіватися на милосердя спецпризначенців, які жорстоко б’ють і вбивають наших співвітчизників, не варто. Без винятків, звичайно, не буває. Але слово навряд чи подіє. На думку психіатра, можливість впливати на їхні дії є. Принаймні, можна спробувати нею скористатися:

Поки ми разом – нам не треба боятися. Але й бездумно лізти під кулі теж не варто. Ваша сила і розум ще знадобляться Україні. Наразі є потреба у формуванні груп людей, які навчені і здатні діяти. Цінуймо життя кожного з нас! 

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь