Знищили сквер і переносять теплотрасу. Все для депутата

Лєна Шторм

Культура :: ПОЗИЦІЯ

Злободенна тема нищення зелених насаджень не перестає хвилювати лучан. Тим більш, коли фактично щотижня надходять звістки про вирубування нових і нових дерев. Тільки-но чиновники муніципалітету пообіцяли небайдужим захисникам зелених насаджень, що не чіпатимуть дерева, як уже на наступний день (27 липня) розпочалася вирубка за адресою пр-т Відродження 2.

Про це на своїй сторінці повідомив учасник ініціативної групи «Збережемо древній Луцьк» Володимир Єгоров. Вже за кілька хвилин на місці зібралися небайдужі лучани. Серед них були як ті, хто постійно порушує тему зелених насаджень (Ігор Левчук, Ілля Токаренко, Ігор Алексєєв), так і просто небайдужі лучани.

Дізнавшись, що роботи по вирубці дерев ведуться без жодних підстав та відповідної документації, Володимир Єгоров викликав Патрульну поліцію.

Як з’ясувалося, роботи проводило ДКП «Луцьктепло». Майстер, котрий був старшим на об’єкті, спочатку показав Лист Луцької міськради за підписом начальника Департаменту ЖКГ, в якому, посилаючись на пункт 8 Порядку видалення зелених насаджень, дерев, кущів і газонів у населених пунктах, дозволялося вирізати дерева в разі аварійної ситуації на теплокомунікаціях.

Однак, аварія, за словами місцевих жителів, сталася близько двох місяців тому і в 100 метрах від місця вирубки. «Акт про обстеження зелених насаджень, що підлягають вирубці, відсутній. 

Відновлювальна вартість вирубаних дерев не визначена і в бюджет міста не сплачена. ДКП «Луцьктепло» посилається на п.6 Постанови КМУ 1045, однак 6 абзац п.6 прямо вказує, що відновна вартість зеленого насадження не сплачується лише в разі проведення ремонтних або аварійних робіт на теплокомунікаціях, в даному випадку – немає ні першого, ні другого», – зазначив пан Володимир після спілкування з представниками ДКП «Луцьктепло». За його словами, був відсутнім ще цілий ряд документів, які повинні бути у разі законної вирубки зелених насаджень. Відтак, дії працівників ДКП «Луцьктепло» є підстави вважати самоуправством (ст. 356 Кримінального кодексу України). До правоохоронних органів була подана заява за фактом вчинення цього злочину.

Як зазначають мешканці прилеглих будинків, на ділянці, де почали здійснюватися земляні роботи та вирубка дерев, планується побудова магазину торгової марки «Линник», яку тісно пов'язують з депутатом міської ради Є. Ткачуком. Однак, на місці майбутнього будівництва знаходиться теплотраса. ДКП «Луцьктепло» збирається проводити роботи по перенесенню теплотраси, щоб розчистити ділянку і зробити її придатною для капітального будівництва. А здійснити усе місцеві чиновники планують за гроші ДКП «Луцьктепло», тобто, за кошти простих людей, як підсумував пан Володимир.

Якщо коротко резюмувати те, що відбувалося сьогодні на проспекті Відродження, – то це є нічим іншим, аніж спробою перенести теплотрасу та знищити зелені насадження задля того, аби побудувати магазин у зеленій зоні.

Правоохоронні органи тепер розглядають заяву стосовно самоуправства. Державна екологічна інспекція зафіксувала факт незаконного зрізання дерев. Крім того, дільничний склав відповідний акт на створення стихійного сміттєзвалища.

Ситуація була узята під пильний юридичний та громадський контроль. Однак в цілому проблема збереження зелених насаджень потребує залучення багатьох небайдужих лучан, адже в найближчому майбутньому планується вирубка понад 1800 дерев, а місцеві чиновники вкотре довели, що їхнім обіцянкам не чіпати зелені насадження вірити не можна.

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь