Праведники приходять тихо

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

Подивіться на цю жінку - і запам'ятайте її назавжди!

Світ не cтав жорстоким і байдужим тільки зараз - він завжди був таким ...
Справедливість часто тоне в круговороті суперечностей, а тому, й нагороди не завжди отримують ті, хто справді їх гідний…

Декілька років тому, у віці 98-и років померла проста польська жінка на ім'я Ірена Сандлер.
Під час Другої світової війни пані Ірена отримала дозвіл на роботу в Варшавському гетто в якості співробітниці варшавського Управління охорони здоров'я. Проте у неї були "приховані мотиви". Будучи німкенею, вона знала про плани нацистів з приводу євреїв.

На дні сумки для інструментів вона виносила грудних дітей з гетто В задній частині вантажівки у неї був мішок для дітей старшого віку. Там же вона возила собаку, яку навчила гавкати, коли німецька охорона впускала і випускала машину через ворота гетто. За іншою версією, собака сиділа в кабіні, і водій при виїзді з воріт, наступав їй на ногу, щоб вона гавкала. Солдати не хотіли зв'язуватися з псом, а його гавкіт прикривав можливий плач дітей.

Пані Ірені та її товаришам вдалося вивести з гетто і, тим самим, врятувати близько 2500 дітей, які далі були передані в польські дитячі будинки, в сім'ї та монастирі..

У 1943 році пані Ірену була арештовано за анонімним доносом. Після тортур (жорстоко били і переламали обидві ноги і обидві руки) її засудили до страти, проте вона була врятована: охоронці, які супроводжували її до місця страти, були підкуплені. В офіційних паперах вона була оголошена страченою.

До кінця війни Ірена Сендлер ховалася, але продовжувала допомагати єврейським дітям. Вона вела запис імен усіх винесених дітей. Списки зберігалися в скляній банці, закопаній під деревом у її задньому дворі. Після війни вона розкопала свою схованку й всіляко намагалася знайти батьків дітей, що могли вижити. Однак більшість з них загинули  в концтаборах. 

Після встановлення в Польщі комуністичного режиму Ірена Сендлер, за співробітництво з Урядом Польщі у вигнанні і Армією Крайовою, переслідувалась владою Польщі. Коли в 1948 році проходили її допити, вона перебувала на останньому місяці вагітності. Дитина народилася недоношеною і загинула.

У 2006 польський президент і прем'єр-міністр Ізраїлю висували її кандидатуру на Нобелівську премію миру, однак премія була присуджена віце-президенту США Альберту Гору- за роботу по всесвітньому потеплінню. Пізніше премію отримав Барак Обама ...

Останні роки свого життя Ірена Сендлер жила в однокімнатній квартирі в центрі Варшави.

 


  1. Ірина Кунинець 17 травня 2011 15:01
    Для мене це ім'я стало відкриттям. А те, що їй не дали Нобелівську премію... На жаль, справжні герої часто лишаються поза увагою.

  2. ЛабОРАторія простору 25 січня 2012 13:46
    Вражає! Але залишається відкритим питання про причини гонінь і зміст кабали, в яку проектанти Європи загнали євреїв.
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь