"Дебілізуємось"... помаленьку...

Volyn Times

Культура :: ТЕМА ДНЯ

Суспільство, яке перестає читати, стає дебільним. У цьому переконаний екс-ректор і почесний президент Києво-могилянської академії В'ячеслав Брюховецкий. З огляду на нові статистичні дані, оприлюднені компанією TNS Ukraine, українці мають всі шанси зажити нової слави, - даруйте, але “дебільної” нації. Фахівці кажуть, що половина школярів у нашій країні не беруть до рук книгу. Вони дивляться телевізор або сидять в інтернеті. Якщо ще  в 1970-х роках діти читали майже  40 книжок за рік, то тепер ця цифра ледве досягає десятка, повідомляє видання Кореспондент. І нічого дивного у тому немає: як можуть читати діти, якщо їхні батьки давно забули, що таке книжка! Лише 27% дорослих українців цікавляться літературою. Для порівняння: це роблять 73,5% британців, 66% німців і 61% французів. За даними Інституту Горшеніна, які наводить ТСН, 79,9% молодих українців на дозвіллі спілкуються з друзями, 51% - грають в комп'ютерні ігри, сидячи в інтернеті і слухаючи музику, а 45,5% приділяють його домашнім справам.
Ніхто не каже, що черпати інформацію з Інету — це погано. Але здебільшого ми читаємо там новини. Вони ж ніколи не замінять новенької, щойно надрукованої палітурки, приємного шурхоту від перегортання сторінок і задоволення від ще одного життєво важливого відкриття у різних вимірах нашого світоперебування.


  1. Дембицький Віктор 14 серпня 2011 7:40
    Якщо притримуватись цієї логіки, то у часи відсутності книг та засобів зв"язку, планету населяли повні дебіли ...історія показує інше. Можливо не імпровізації писак породжують глибокі та необхідні знання?

  2. ЛабОРАторія простору 11 жовтня 2011 20:15
    Дебілізація, яку мислячий світ спостерігає сьогодні, настає масово не від нечитання, а від того, що освіта, яка служить цивілізації Мамони (інші сфери життя також), призводить до атрофії мислення. Це видима причина. Невидима ж полягає в тому, що Земля очищається від виРОДжених, позбавляючи розуму. Терпінням треба запастися...

  3. інквізитор 17 жовтня 2011 23:16
    Це і так, і ні. Діти й справді лінуються читати, зате блискавично сприймають інформацію з телебачення, радіо,інтернету і т.д. Можливо світ просто перебудовується на інші джерела і швидкості. Хоча без читання казочки на ніч вони навряд чи ставатимуть кращими.

  4. ЛабОРАторія простору 19 жовтня 2011 17:58
    Так, блискавично сприймають. Але дебілізація полягає в тому, чи сприйняте лягає на тло певного усталеного світогляду й змушує критично осмислювати сприйняте, чи не лягає, і тоді людина стає тільки ретранслятором інформації. Освіта повинна виховувати цілісну особистість, а зі ЗМІ освіти не отримаєш.
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь