Військові комісари відвідали волинян на Сході

Ірина Кунинець

Нація :: ТЕМА ДНЯ

Волинські військові комісари побували на полігоні «Широкий лан», де дислоковані військовослужбовці 3-го батальйону 51-ої механізованої бригади. Вони передали їм необхідні речі та продукти, а також відповіли на запитання, вислухали докори і критику. Про це телефоном «Volyn Times» розповів заступник обласного військового комісара із виховної роботи Володимир Бондарук. За його словами, чи не найбільше волинян обурює те, що їм говорять одне, а роблять – інше: обіцяли передислокувати у Рівненську область, а натомість привезли у Миколаївську:

Хто дезінформує військових, Володимир Бондарук не знає. Припускає, що це роблять для того, аби зберегти таємницю пересування військової частини. І наголошує, що воєнкоми лише виконують накази. Кого, коли і як мобілізувати - прописано у відповідному законі. Ним і керуються:

Заступник обласного комісара не заперечує, що процес мобілізації має недоліки. Крім прогалин у законодавстві, є й інші фактори - працівники військкомату не можуть охопити всього обсягу роботи, адже протягом 23 років відбувалися неодноразові штатні скорочення. А одна з важливих проблем української армії – відсутність професійно підготовлених командирів. Солдатам немає кому пояснити елементарних речей:

Більшість військовослужбовців 51-ої механізованої бригади – здорові й адекватні люди, які вміють нести службу, вважає Володимир Бондарук. Звичайно, загибель земляків позначилася на їхніх настроях, налаштуванні, самопочутті. «Але ми ними гордимося, бо мобілізовані волиняни гідно виконують свій обов’язок, - каже посадовець. - Під час зустрічі у 3-му батальйоні було видно, що це – згуртований колектив. Вони ділилися кожною пачкою цигарок, які ми привезли.» 

Пан Бондарук спростував інформацію про незадовільне харчування. Продуктів військовим вистачає. Це, звичайно, не ресторанна їжа, але вона – нормальна. А от питної води у достатній кількості немає. Відповідаючи на запитання про медогляд мобілізованих, відповів, що на Волині медики опитували, а не оглядали:

Зараз на миколаївському полігоні перебувають військові комісари всіх областей, яких стосувалася мобілізація. Вони не тільки спілкуватимуться з військовослужбовцями, а й розглядатимуть можливість повернення тих, хто має для цього поважні причини.

«На Волині мобілізували не всіх, хто повинен піти до війська, - розповів Володимир Бондарук. - Оскільки область прикордонна, деякі чоловіки поїхали на заробітки, а декого вдома просто не знайшли.» Зараз це питання досліджує прокуратура, а спеціальна комісія Генштабу ЗСУ перевіряє всі військкомати області. 

Щодо ухиляння від служби синів високих посадовців - пан Бондарук прокоментував ситуацію так:

Другий етап часткової мобілізації розпочався 6 травня. Усі, кого призивають цього разу, служитимуть у 1-му батальйоні територіальної оборони, що дислокований на базі 51-ої бригади у Волинській області. Укомплектовують цей підрозділ за кошти меценатів. Майже все необхідне уже придбали – не вистачає лише бронежилетів, оскільки їх першочергово спрямували нашим землякам на Схід. Зі слів Володимира Бондарука, 1-й батальйон територіальної оборони на 70% складатиметься з добровольців. Мобілізовані, згідно із чинним законодавством, мають служити доти, поки не буде президентського наказу про демобілізацію, затвердженого Верховною Радою, - а не 45 днів, як про це дуже часто говорять. Ситуація в країні зараз вкрай загострена, люди подекуди дезінформовані. Не завжди мають правдиву інформацію і військові, які перебувають у зоні бойових дій.

«Військовий комісаріат не керує Збройними силами і відповідає суто за обов’язки, покладені на це відомство,» - каже Володимир Бондарук і висловлює співчуття родинам усіх загиблих волинян:

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь