Знищили залишки моста Казимира Великого

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

У Державному історико-культурному заповіднику під час самочинних робіт виявили історичне мощення. Посадовці луцького заповідника і управління культури ЛМР, як завжди, демонструють критичний рівень фаховості і повне правове невігластво. Об’єкт частково зруйновано.

Два дні на перехресті вулиць Данила Галицького і Братковського, що на території Державного історико-культурного заповідника, ведуться земляні роботи. На цьому місці колись був Братський Міст - найстаріший в Луцьку через  річку Глушець, який з’єднував острів Старого міста із сушею. У різні часи він мав різні назви - Глушецькій, Базиліанський, Братський, Казимира Великого. Наразі відновлено лише його символічний фрагмент.

Роботи на цьому місці здійснює КП « Луцькводоканал». Незважаючи на вимоги законодавства про отримання дозволів і погоджень органів охорони культурної спадщини та відповідного нагляду археологів при проведенні таких робіт в охоронній території, єдиний документ, що мали робочі, – аварійний ордер.

Під час копання і виявили залишки історичного мощення. Можливо там були й елементи самого мосту – тепер уже важко встановити. Адже, за свідченнями очевидців, великі дерев’яні підпори завантажили на транспорт і вивезли в невідомому напрямку разом з відвалами землі.

Зауважимо, що згідно з вимогами ст.36 ЗУ «Про охорону культурної спадщини»: «якщо під час проведення будь-яких земляних робіт виявлено знахідку археологічного або історичного характеру, виконавець робіт зобов’язаний зупинити їх подальше ведення і протягом однієї доби повідомити про це відповідний орган охорони культурної спадщини та орган місцевого самоврядування, на території якого проводяться земляні роботи». Земляні роботи, за цим же законом, можуть бути відновлені «лише згідно з письмовим дозволом відповідного органу охорони культурної спадщини після завершення археологічних досліджень відповідної території.

Звісно, що вимог закону ніхто не виконав. За інформацією керівника робіт, на місце виявлення знахідки приходили «якісь представники заповідника». Ймовірно, це був горезвісний заступник директора заповідника В.Баюк, який ще тиждень тому фактично сприяв знищенню історичного цвинтаря на П’ятницькій гірці. Порившись на поверхні земляного відвалу, він, мабуть, не знайшов нічого цінного для себе.  А тому величезні пласти історичного мощення і можливі залишки мосту свідомо не зауважив і дозволив продовжувати незаконні роботи (!). Про це нам повідомили працівники «Луцькводоканалу».

А що ж  орган охорони культурної спадщини та органи місцевого самоврядування, на території  якого проводяться земляні роботи? А нічого. Як неофіційно повідомили нас представники ЛМР, відділ охорони культурної спадщини, що його очолює П.Троневич – той, який всіма силами зараз намагається знищити луцький заповідник шляхом його виключення з історико-архітектурного опорного плану міста, - навіть палець об палець не вдарив. Знищення Старого міста і його тотальна забудова цілком збігається з його особистими і планами його грошовитих «господарів».

Тож ми змушені констатувати, що завдяки старанням горе-чиновників відбувається чергове знищення ще одного об’єкту культурної спадщини міста, котре колись було славним європейським. 

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь