В Луцьку поглумилися над єврейськими могилами

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

Події навколо знищення археологічної пам'ятки - об'єкту культурної спадщини на Кафедральній,13 в Державному історико-культурному заповіднику м.Луцька набирають обертів. Єврейська ортодоксальна громада міста звернуласz до прокуратури області щодо ганебного факту знищення та глуму над похованням, виявленим на цій ділянці. Подаємо текст оригіналу цього звернення, підписаного головою правління громади Матусовським М.М.

"Повідомлення про злочин

Керуючись статтею 214 КПК України повідомляю про факт вчинення  злочину передбаченого статтями 297 ККУ, 356 ККУ, 367 ККУ.

З вересня  2017 року мені стало відомо про факт вчинення наруги над похованнями, швидше за все, громадян єврейської національності, що були виявлені на території Державного історико-культурного заповідника міста Луцька на вул. Кафедральна 13 під час розкопок, які здійснювались в 2013 році ДП ОАСУ Інституту археології НАН України «Волинські старожитності».

За інформацією отриманою від археологів було виявлено 2 окремі поховання у кількості 4 чоловік. Останки людей було передано директору фірми ТзОВ "Луцькмістобуд", яке було замовником археологічних робіт.  В порушення вимог ст.24 ЗУ «Про поховання та похоронну справу» та ст. 36 ЗУ «Про охорону культурної спадщини», керівником даного підприємства Павлюком Т.Т. роботи не було зупинено та про це не було повідомлено ні працівників міліції, ні працівників органів охорони культурної спадщини. Подальша доля виявлених людських останків невідома.

Зважаючи, що згідно історичної довідки дана будівля, що знаходиться в охоронній зоні заповідника, належала громадянам єврейської національності Шульману Лейбі та Рухлі Ахельруб і входила до території єврейського гетто що діяло в 1941 році. Цілком ймовірно що це могли бути останки родини Рухлі Ахельруб, відомостей по вбивство якої, на відміну від Л.Шульмана, немає в переліку жертв масового розстрілу в Луцьку. Їх могли стратити у власному будинку під час здійснення каральних акцій Голокосту в луцькому гетто.

Витяг з археологічного звіту 2013

Вважаємо такі дії керівництва ТзОВ "Луцькмістобуд" суспільно небезпечними, та такими що грубо порушують суспільні відносини, які забезпечують загальноприйняті моральні людські принципи та релігійні традиції щодо поховання померлих та вияву поваги до пам’яті і праху покійних, та ігнорують чинне законодавства України і міжнародні конвенції ратифіковані нею. Вони є відвертим цинічним викликом нашим релігійним традиціям.

Скарб єврейських ритуальних предметів знайдений на Кафедральній, 13

Зважаючи на вище викладене, наполягаємо на негайному зупиненні будь-яких робіт на цій пам’ятці – об’єкті культурної спадщини та притягненні до сурової відповідальності відповідальних фізичних та посадових осіб Державного історико-культурного заповідника в м.Луцьку, органів охорони культурної спадщини ВОДА і органів ЛМР, які своїми діями чи бездіяльністю винні в акті відвертої наруги над могилами та вандалізмі.

Залишаємо за собою право звернутися до міжнародних правозахисних та релігійних організацій в Україні, Ізраїлі, та Всесвітнього єврейського конгресу (World Jewish Congress) для підняття питання про ганебний стан контролю з боку державних, муніципальних та правоохоронних органів за дотриманням чинного законодавства України в сфері охорони культурної спадщини національних меншин і можливого умисного їх знищення, що носить масовий характер у Волинській області."

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь