Терпець урвався. Зоозахисники пікетували поліцію.

Volyn Times

Культура :: ТЕМА ДНЯ

В Луцьку, під стінами Головного управління Національної поліції у Волинській області відбулась акція зоозахисників. Ініціатором її виступило ГО «Волинське об’єднання зоозахисту» яке очолює Вадим Нечаєв.

Громаду Волині вже давно бентежать систематичні випадки вбивств тварин та жорстокого поводження з ними, що мають місце в області та м. Луцьку зокрема. Особливо насторожують та обурюють громадян неналежні реагування працівників волинської поліції на особливо резонансні факти. Зокрема на: безкарно вчинене директором Луцького НВК № 10 Михальчуком О.В. в селі Полонка, факт садистського знущання над кошеням, який привів до його смерті, в чому підозрювався учень того ж самого НВК №10, стрільба працівників охоронних фірм по тваринам в районі Центрального ринку та напади собак на громадян на території луцького собору ПЦУ. Про це було зазначено учасниками пікету в своєму зверненні до начальника ГУ НП у Волинській області пана Ю.Крошка.   

Незважаючи на резонансність цих злочинів та правопорушень, що є викликом суспільним устоям, волинська поліція абсолютно бездіє та фактично заминає всі справи. Досі не існує й ефективного діалогу між зоозахисниками та правоохоронцями.

Інформація, яку отримують зоозахисниками з преси та з безпосереднього спілкувань з свідками та потерпілими, дає їм серйозні підстави сумніватись в об’єктивності проведення слідства та професійній відповідності поліцейських. Про це вони теж зазначили в звернені. Зоозахисників дивує й вкрай низький рівень вивчення справ та їх швидке та «передбачуване» розслідування.

Останньою краплею терпіння для захисників тварин та небайдужих громадян стало поспішне закриття кримінального провадження по умисному та цинічному вбивству домашньої собаки директором НВК №10 Михальчуком О.В. в селі Полонка. Слідчі так спішили закрити справу, що не дослідили очевидні факти та навіть не опитали потерпілих та сусідів, яким таки є що сказати. Тому організатори пікету в своєму зверненні самі виклали низку чітких питань до слідства та поліції по суті проведення слідчих дій, на які хотіли б отримати відповідь. Вони також чітко зазначили:

«Поки громадськість не отримає кваліфіковані відповіді на ці питання, ми залишаємо за собою право вважати, що це був акт навмисного вбивства тварини на ґрунті неприязних відносин особи, що здійснила вбивство тварини, а не загрози життю та його здоров’ю І цей факт умисно, чи з причин службової недбалості, прикривається працівниками поліції в інтересах публічної особи, що може мати зв’язки в правоохоронній системі Волині та впливати на перебіг об’єктивного розслідування вчиненого ним вбивства тварини.»

В резюмуючиій частині звернення учасники акції висунули дві основні вимоги до поліції:

взятті під особистий контроль розслідування вказаних злочинів та наданні вказівки повторного вивчення кримінальних проваджень на предмет об’єктивного аналізу всіх питань, що цікавлять громаду та можливого суб’єктивного впливу на їх розслідування;

організації зустрічі керівництва ГУ НП у Волинській області з зоозахисниками та представниками зоозахисних організацій Волині для організації ефективної роботи по профілактиці злочинів в сфері зоозахисту та налагодженні діалогу по цих питаннях.

Що ж, надіємось що керівник волинської поліції пан Ю.Крошко таки почує голос громадськості, а їй не прийдеться знову стимулювати його підлеглих до професійності, за яку розплачується громада, більш масштабними публічними акціями та зверненнями до народних депутатів та міністерства Внутрішніх справ України.

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь