Пустка в головах. СС на плакатах.

Ігор Левчук

Нація :: ТЕМА ДНЯ

Коли невігластво безкарно вдягає, як камуфляж, вишиванку - воно стає діагнозом для суспільства та починає працювати на ворога. Один з прикладів - плакат з святкування річниці дивізії СС "Галичина". 

Кілька днів тому в Львові пройшла низка контраверсійних заходів з нагоди 75-ї річниці заснування дивізії СС "Галичина", що викликала неоднозначну реакцію українського суспільства. Одним з них був «парад вишиванок» під гучною назвою "Марш величі духу". Центральним плакатом маршу був ось цей, що несли гордо молоді люди в вишиванках.

 

Особливу увагу на ньому привертали до себе постаті бравих солдат в німецьких одностроях. Таке поєднання зумовило в нас бажання розібратись з історичними першоджерелами цього поліграфічного витвору. Розгадки були знайдені на світлині зробленій 18 грудня 1944 року в Арденнах між селами Poteau і Recht. Саме тут потрапила в засідку Kampfgruppe Hansen, що складалася з гренадерів елітної 1SS-Panzer Grenadier Regiment „Leibstandarte SS Adolf Hitler“, і була повністю знищена бойова американська мехколона Cavalry Group 14th Cavalry Regiment. Про розгром цієї колони, під час Арденнської наступальної операції проти американських сил, були зняті фільм і зроблена серія знаменитих фотографій, що, як виявилось, і були використані на цьому плакаті.

Зображеним на них виявився простий panzergrenadier-кулеметник Arno Funk / Funke, SS-Schütze (стрілець), «Leibstandarte SS Kampfgruppe Hansen». За іншими джерелами Hans Т. Саме його образ і став для німецьких пропагандистів збірним образом солдата Waffen-SS.

Полюбляють його і російські пропагандисти, що часто використовують на своїй поліграфії.

Ось ще фото з цієї серії. На них вояк красується на фото то з Maschinengewehr 42, то з трофейним пістолетом FN Browning GP 36, який він взяв від вбитого американського військового, на тлі знищеного Light Armored Car M8, Greyhound.

Ще одна фотографія, що була використана на львівському плакаті, це теж німецька пропагандистська фотографія. Зроблена вона була 1 липня 1941 року.

Якщо Бог хоче покарати – розум забере. Хтось, безпрограшно ставлячи на екзальтованих невігласів та бездумних провокаторіввперто робить чудові подарунки ворогу. Funke, по-німецьки, значить "іскра". Комусь, в чергове виставивши в очах світу українців прихильниками нацизму, дуже хочеться й далі роздмухувати іскру ненависті між її громадянами та союзниками. Прикро, що спекулянти «патріотизмом», які підкидають подієві дрова в чужий вогонь пропагандистської війни. й досі безкарно торгують повагою до України, яка великою кров'ю своїх синів, вже зупинила цю страшну світову чуму.

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь