806-му 77 років. Авіатори пам’ятають.

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

27-го березня відбулась зустріч ветеранів 806-го бомбардувального ордена Суворова 3-го ступеня авіаційного полку. Вона була присвячена 77-й річниці з дня його формування.

В приміщенні Аматорської кіностудії "Волинь" відбувся показ фільму присвяченого 806 БАП м. Луцька, який протягом 56-ти років дислокувався на Луцькому військовому аеродромі та був авіаційним щитом м. Луцька та нашого рідного Волинського краю.

Ініціатором проведення заходу виступила Організація Волинських Авіалюбителів "ОВАЛ" та ветерани полку. Документальний фільм про цей авіаполк, про його бойові та мирні будні та проблеми, було знято на Волинському телебаченні в березні 1992 року з нагоди його 50-річчя.

Після перегляду фільму виступив колишній командир полку, військовий льотчик 1-го класу, полковник ВПС у відставці Мурзін Олександр Євгенович, який був одним з героїв фільму й з ностальгією в очах спостерігав за кадрами на екрані.

Він привітав своїх, вже сивочолих, побратимів авіаторів з черговою річницею славної історії української авіації.

Привітання підтримав і керівник первинної ветеранської організації військових авіаторів Волині, начальник групи регламентних робіт по авіаційному обладнанню техніко-експлуатаційної частини 806-го авіаполку винищувачів-бомбардувальників (Луцький військовий аеродром), майор ВПС у відставці Швецов Георгій Миколайович. В свої 80 років він ще досить активно пропагує любов до неба та підтримує своїх побратимів.

Найстарішому льотчику 806-го авіаполку, лучанину Максимову Серафиму Петровичу сьогодні вже 88 років.

Його 86-річний однополчанин, ветеран авіаполку, військовий льотчик Серьоженко Сергій Олександрович теж був в залі.

Привітав ветеранів авіаторів і керівник Волинської обласної організації ветеранів України генерал-майор СБУ у відставці Олександр Олександрович Булавін.

Відбулась сьогодні і презентація книги "Обратный штопор: лётная повесть". Її автором є відомий авіаційний письменник Іван Арсентьєв. Написана вона була під враженнями від відвідування Луцького військового аеродрому в жовтні 1970 року під час зйомок документального фільму "Право на крила", який був присвячений 806-му авіаційному полку винищувачів-бомбардувальників.

На жаль, керівники міста та області були так зайняті контролем над роздачею патріотичних гасел та обіцянок електорату своїх партій перед виборами, що не знайшли можливості привітати своїх заслужених воїнів земляків, які присвятили все своє життя захисту нашої Вітчизни. Забув про них і міліціонер «губернатор» Олександр Савченко і в.о. міського голови Григорій Пустовіт, який колись служив на посаді заступника командира авіаційної бази з виховної роботи. Тепер він вперто уникає публічних побачень з своїми товаришами по службі. А дарма. Льотчики, що піднімались високо в небо, компетентно стверджують, що Земля, все-таки, кругла.

Для тих хто любить авіацію та цінує її історію, але з поважних причин не потрапив сьогодні на перегляд фільму, ми пропонуємо переглянути його на власному комп’ютері. Сьогодні ми вперше презентуємо його в мережі. Гарного вам перегляду.

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь