Релігійність атрофує мозок, - вчені

Volyn Times

Людина :: ФІЛОСОФІЯ

Обсяг мозку будь-якої людини з часом зменшується, але у тих, чиє життя змінила релігія, гіпокамп всихає сильніше. Атрофія гіпокампу відбувається також у зв'язку з депресією і хворобою Альцгеймера, пише видання "Компьюлента". Дослідники з Університету Дьюка (США) опитали 268 осіб віком 58-84 років щодо приналежності до тієї чи іншої конфесії, духовної практики і релігійного досвіду. Потім зміни в їх гіпокампі відстежувалися за допомогою МРТ протягом двох-восьми років. Незалежно від релігійної приналежності люди, які не вважають себе народженими згори, з віком відчувають слабшу атрофію гіпокампу порівняно з протестантами, католиками або звичайними віруючими. Вік, освіта, соціальна підтримка з боку друзів і сім'ї, депресія, розмір мозку - все це не позначилося на результатах дослідження. Крім того, не має значення різновид релігійної практики: чи то молитва, медитація або вивчення Біблії.
"Ряд досліджень показав, що для багатьох віруючих релігія - шлях до поліпшення здоров'я в подальшому житті, але, схоже, це вірно не для всіх", - відзначає співавтор роботи Девід Хейуорд.

Вчені вважають, що певну роль в атрофії гіпокампу у віруючих відіграє стрес. "Наша інтерпретація така: коли ви відчуваєте, що ваші переконання і цінності не збігаються з інтересами суспільства в цілому, ви так чи інакше перебуваєте в стані стресу, і це позначається на мозку", - каже ще один співавтор Емі Оуен.
"Інші дослідження продемонстрували, що духовний досвід стає втішним або стресовим залежно від того, чи вписується він у вірування оточуючих, - додає Хейуорд. - Це особливо сильно позначається на літніх людях".

Фахівці, втім, попереджають, що не дуже добре розуміють механіку впливу стресу на атрофію мозку. Але навіть якщо інтерпретація неправильна, це перше дослідження, яке спробувало пов'язати обсяг певної області мозку з релігією.


  1. Іван Шворак 10 червня 2011 16:51
    Буває часом нагода почути по радіо "християнських вчених", цікаво як в них склалось з інтелектуальним рівнем. Проте для чого віруючому думати, все що він хоче знати написано в книжці, як жити- розкажуть в церкві.

  2. Дембицький Віктор 17 липня 2011 9:27
    Та й обивателю ні про що не варто думати ...варто лиш із завзяттям довіку жалітись на долю та ближніх ;))

  3. LocalUser 9 жовтня 2011 22:08
    Справа в тому що православна релігія - фальшивою, тому прихожано просто тупіють... http://anti-orthodox.realmsn.com/

  4. Василь Еф 20 січня 2012 8:34
    Помірна віра, як і все помірне -- корисне! Я ж боюсь "глибоко віруючих" людей, бо там багато тягне на клініку. Пробував завести знайомство зі священниками...Невдало! Настільки закомплексований мозок, що задався питанням об"єму наук , які вони вивчають. Виявилось все дуже скромним. Для вступу до семінарії(про корупційну складову мовчу) необхідно написати диктант з української і катехиз??? Чи не "забагато"? А тому маємо сірих і малоосвічених служителів культу, які можуть бути цікавими лише глибоким бабусям (мужчини і діди осторонь).
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь