Хто ти? – спитай у щурів.

Volyn Times

Людина :: Психологія

Тема суспільної рівності чи нерівності хвилює людство з часу його заснування. Одні запевняють, що начальниками не народжуються, а ними стають. Інші стверджують, що рівень соціального домінування винятково успадковується. Цікавий погляд на цю проблему демонструють брати наші менші. Тваринний світ під прискіпливим оком дослідників іноді відкриває нам нас самих. 

Система соціальних взаємовідносин в світі щурів досить наближена до людської. Це стверджує дослідник лабораторії біологічної поведінки університету Нансі Дідьє Дезор. І його експерименти дійсно вражають своєю красномовністю. Вивчаючи плавальні здібності щурів, вчений помістив шість особин у клітку з єдиним виходом у басейн. Саме його їм було необхідно перепливти, щоб дістатися до годівниці з їжею. Наслідки були непередбачувані. Пацюки не пливли разом на пошуки їжі… Все відбувалося так, ніби вони розподілили між собою ролі. Там було два експлуатованих плавці, два експлуататори, які не плавали, один незалежний плавець і один «цап відбувайло», який взагалі не плавав. 

Два експлуатовані пацюки пірнали у воду за їжею. Коли вони поверталися в клітку, два експлуататори їх били і забирали їжу. Лише наситившись, експлуататори давали можливість іншим доїсти за ними. Вони ніколи не плавали, обмежуючись лише постійними прочуханками плавців, щоб наїстися досхочу.

Автоном був досить сильним плавцем і сам діставав собі поживу, не даючи її експлуататорам. Нарешті, «цап відбувайло” не міг плавати і лякати експлуататорів, тому лише доїдав залишки крихт.

При повторенні експерименту, поділ - два експлуататори, два експлуатованих, один автоном, один «цап відбувайло» - знову з'явився у двадцяти клітках. 

Щоб краще дослідити механізм ієрархізації, Дідьє Дезор помістив шість експлуататорів разом. Вони билися всю ніч. На ранок ролі були розподілені у такому ж порядку і пропорції. Два експлуататори, два експлуатованих, «цап відбувайло», автоном. Точно такий же результат був отриманий при розміщенні в одній клітці шести експлуатованих, шести автономів і шести «цапів». 

Які б не були індивідууми, вони завжди в результаті розподіляють між собою ролі. Апогеєм дослідження було розміщення у великій клітці двохсот щурів. Бій продовжувався  всю ніч. Вранці трьох щурів зі здертою шкірою знайшли розіп'ятими на сітці. Мораль: чим більша чисельність населення, тим більша жорстокість до «цапів відбувайлів». 

Особливістю великої клітки стало те, що експлуататори, аби забезпечити собі кращі умови впливу і не обтяжувати себе безпосередньою участю, створили собі ієрархію заступників. 

Досліджуючи мозок піддослідних, учені констатували цікавий факт, що найбільший стрес в боротьбі за виживання, як не парадоксально, відчували не «цапи відбувайли» чи експлуатовані, а якраз навпаки, експлуататори. Саме вони, безперечно, побоювалися втратити свій статус привілейованих і були змушені самі почати працювати. 

Що ж, цей цікавий експеримент вкотре доводить нам існування матричних законів розвитку суспільства. То ж тільки зробивши правильні, грамотні висновки, ми зможемо нарешті подолати мишину метушню і піднятися від тварини до людини. А доти намагайтеся відчути, хто ви в цій великій щурячій клітці… 


  1. Андрій 22 червня 2011 13:53
    Кастовий поділ суспільства, так є і буде в цьому світі. Саме головне, щоб кожен займав своє місце згідно своєї касти, і всі будуть в гармонії. А коли баланс порушується, і хтось починає виконувати обов'язки не властиві його касті, тоді і маємо бездарне, конфліктне, невдоволене суспільство, яке саме себе знищує.

  2. Ірина Кунинець 23 червня 2011 12:28
    Невже все так безнадійно передбачувано? Але ж Каміла Паркер Боулз завдяки принцу Чарльзу стала принцесою.

  3. ЛабОРАторія простору 22 вересня 2011 14:10
    Щурі не є суспільством в людському сенсі. Вони ділили ролі за "тюремним" підходом в стосунку тільки до їжі. Тому висновок статті є, м'яко кажучи, абсурдним!
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь