Вірус благодійності

Ірина Кунинець

Антимафія :: ТЕМА ДНЯ

Більшість людей, які звертаються до наших медичних закладів, часто із статусом пацієнта перебирають на себе ще й функції благодійників. Не маючи необхідних знань, сміливості, а іноді й волі, щоби відстояти себе, вони платять за ті послуги, які їм повинні надавати безплатно. Вже не один рік медики бідкаються з приводу катастрофічного, з їхніх слів, недофінансування, але вони чомусь не поспішають розв’язувати свої проблеми на вищому рівні, перекладаючи їх на наші плечі. Звичайно, так простіше. Адже бабця за надію бути здоровою віддасть останні гроші. Тим більше, коли її запевнять, що для пенсіонерів та інвалідів діє гнучка система знижок. Та ще й запропонують чудодійний препарат, який можна купити тільки в одній аптеці. Фінансувати медицину – можливо справа й благородна. Але аж ніяк не благодійна. Не заплативши, пацієнт ризикує не отримати послугу. Або ж, озброївшись знаннями законодавства, спробує відстояти своє право бути оглянутим безплатно. Пропонуємо вам один із варіантів, як це можна зробити. Аудіо, що подаємо його тут, записане на мобільний телефон пацієнтом Луцької міської поліклініки № 2 у рентгенологічному кабінеті – він відмовився сплачувати «благодійний» внесок за рентген спини:

Пацієнт: Добрий день

Чоловічий голос: Добрий день. Це ви не можете благодійний внесок заплатити? А що не маєте грошей?

Пацієнт: Маю.

Чоловічий голос: А чому ж?

Пацієнт: Це благодійний внесок…

Жіночий голос: Ну то заплатіть, скільки ви можете…

Пацієнт: Благодійний внесок - коли я маю таку мету і хочу заплатити…

Жіночий голос: Ага. А ви не хочете…

Чоловічий голос: То ти дуже мудро поступив…

Жіночий голос: Дуже мудро…

Пацієнт: Як ви кажете?

Жіночий голос: Даром вам би ніхто не зробив.

Пацієнт: Скажіть, а ви ці плівки за свої гроші купуєте?

Жіночий голос: На даний час у нас немає такої плівки..

Пацієнт: Тобто, ви купуєте за свої гроші ці плівки?..

Жіночий голос: На даний час… коли ви прийшли, я от вам сказала, що без плівки не може... Ну ладно. Всьо. Ідіть. Не будемо далі говорити…

Чоловічий голос: Ну не маєте, то й не маєте…

У наведеному випадку пацієнт звернувся у рентген-кабінет за направленням лікаря. За зроблений знімок йому запропонували заплатити 50 грн. до «лікарняної каси» і з чеком повернутися назад. Згідно з інформацією, розміщеною на офіційному сайті Луцької міської поліклініки № 2, цей медичний заклад надає платні послуги – за зверненням громадян або на дому, але не за направленням лікаря. На рентгенографію відділу хребта встановлено тариф – 55 грн. Тобто, крім офіційних розцінок, наведених тут, існує система збору коштів під виглядом благодійних. Жодної фінансової звітності щодо використання грошей, залучених від громадян протягом 2012 року, на сайті не розміщено. Востаннє інформація про це оновлювалася у ІІІ кварталі 2011 року. У цьому можна пересвідчитися тут. Тобто, ми припускаємо, що у згаданому медичному закладі існує чітка система збирання коштів із людей, потоки яких спрямовуються у невідомому напрямку.

Пункт 1 статті 184 Кримінального Кодексу України гарантує, що «незаконна вимога оплати за надання медичної допомоги в державних чи комунальних закладах охорони здоров'я - карається штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців.»

Юристи радять у випадку вимагання оплати благодійного внеску звертатися одразу до адміністрації лікарні. Вимагайте письмового обґрунтування, на якій підставі вам відмовляються надати послугу. Не платіть благодійні внески, якщо у вас першопочатково не було такого наміру. Вимагайте рахунок за надані послуги, а не квитанцію про благодійний внесок – тоді ваші гроші буде спрямовано на потреби лікарні, а не невідомого фонду. Не забувайте також про те, що ви зі своїх доходів сплачуєте податки, які спрямовуються на потреби держави, – в тому числі на забезпечення сфери охорони здоров’я. То чи варто дозволяти себе дурити? 

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь